Fakta om mig

Eftersom många mejlar och frågar om sånt här, så kommer här en faktasida om mig själv:

Familj: Jag bor i ett stort hus i Farsta strand söder om Stockholm, tillsammans med 7 vänner (nej, de är inte författare) och 4 katter, men har ingen man eller fru, och inga barn. En pappa har jag också, men han bor ganska långt bort, så jag träffar honom inte särskilt ofta.

Ålder: Född 10 augusti 1974

Uppväxt: I Sollentuna, norr om Stockholm, omväxlande hos min mamma och pappa, i var sin likadan (men spegelvänd!) hyreslägenhet. Inga syskon, men några katter genom åren. I skolan var jag lite utanför. Inte direkt mobbad, men en ganska konstig unge. Jag gillade att läsa och skriva, och att bygga kojor i skogen. De andra gillade att tjuvröka och prata om kläder, så vi förstod aldrig riktigt varandra.

Började skriva: Så fort jag lärde mig bokstäverna – det kändes som det enda rimliga att göra när man älskar både ord och språk och böcker och berättelser! Det första jag minns att jag skrev var en kort dikt till min dagmamma som jag skulle sluta hos. Då skulle jag fylla 6, och dikten handlade om hur mycket jag skulle sakna henne. Jag minns att jag var väldigt upprörd att min mamma hade tjuvläst dikten i min fina anteckningsbok med rosor på. Jag hade inte kunnat föreställa mig att hon skulle snoka, och den där dikten om känslor var ju väldigt personlig! På mellanstadiet påbörjade jag flera böcker, oftast om djur som det var synd om på olika sätt, men jag kom inte längre än några sidor.

Jag har alltid fått uppmuntran från lärare, men gillade aldrig att läsa upp mina texter för klassen – det kändes fortfarande alldeles för personligt. (Nu för tiden har jag vant mig vid att andra läser mina texter …)

Jag bestämde mig för att göra mitt första seriösa försök att få ihop en hel bok när jag gick på Stockholms folkhögskola (sedermera Sundbybergs folkhögskola) 1995/1996. (Den blev inte klar förrän femton år senare, och heter ”Gå sönder, gå hel”. Flera andra böcker hann bli klara emellan.)

Intressen, förutom att läsa och skriva: lajv (helst om ångest och elände och känslor och relationer), improvisationsteater (man kan till exempel lära sig massor om att våga göra bort sig …), friluftsliv (tälta och vandra och elda och sånt, ingenting sportigt), resor, folkdans, brädspel, foto, parfymer (jag har alltid varit intresserad av lukter, och har ett väldigt känsligt luktsinne, så när jag insåg att det finns en massa märkliga specialparfymer här i världen började jag genast samla på mig dem. Ni skulle se min samling nu!), te, mat, hantverk.

Vad jag skulle jobba med om jag inte vore författare: Kanske något annat som har med ord och texter att göra, till exempel som redaktör (hjälpa andra med deras texter). Annars skulle jag nog jobba på förskola. Det har jag gjort förut, och det var väldigt kul. Små ungar är ärliga och roliga och smarta. Och så tycker de om spännande saker, som kottar och pinnar och sand.

Vad är det bästa med att vara författare? Att få hålla på med ord, och att få hitta på saker. Att få bestämma över sig själv och sina arbetstider. Och så är det förstås väldigt kul att det blir riktiga böcker som man kan hålla i. Och så är det otroligt spännande när någon gör bilder till ens text! Att få se hur någon som är duktig på bilder har tänkt när de läste ens text, det är häftigt!

Vad är det sämsta med att vara författare? Att det är ensamt. Att man inte tjänar så mycket pengar. Att det ibland är jättesvårt att komma i gång och vara kreativ – det kan vara svårt att göra det på beställning, och ändå kan man inte sitta och vänta på inspirationen, för då blir det ingenting skrivet.

Är det inte långtråkigt att vara författare? Jo, ibland är det faktiskt det, precis som vilket jobb som helst. Jag har fördelen att få jobba med ett av mina intressen, men det är ofta ändå trögt att komma i gång. Och även när man kommer i gång bra så är det svårt att vara superkreativ en hel dag i sträck.

Tjänar man mycket pengar som författare? Det beror på hur många som köper ens böcker. Man får ganska lite per styck, men om jättemånga köper boken så blir det förstås ändå en del. De flesta författare blir inte rika, tvärtom måste många ha ett annat jobb också för att kunna försörja sig.

Vilken är den bästa bok du har läst? Det finns alldeles för många bra för att jag ska kunna välja bara en. Och dessutom byter man ju smak vartefter. När jag var liten ville jag bara läsa sorgliga böcker, och jag gillar fortfarande när det är hemskt på ett eller annat sätt. Jag gillar även hemska lajv och hemska filmer. Vet inte riktigt varför, men jag antar att det är ett ofarligt sätt att hantera jobbiga delar av livet, och lära sig att förstå mer om dem.

Vilken av dina egna böcker är du mest nöjd med? Det är också alldeles för svårt att svara på. Lite som om en förälder skulle behöva välja sitt favoritbarn! Jag gillar allihop, fast på lite olika sätt och av olika anledningar, och kan också se saker i alla böckerna som inte är helt, helt perfekt (också precis som en förälder och hens barn …)

Vilka är dina förebilder: Jag gillar såna som vågar göra något eget med språket, kanske vara extra poetiska eller lekfulla eller hitta på helt egna galenskaper med språket. Och så beundrar jag dem som kan skriva med humor – det kan inte jag. I verkligheten har jag humor ibland, men det kommer nästan aldrig med i böckerna, förutom när det är lite grann av misstag. Jag blir också inspirerad av en del som skriver så kallat dålig litteratur också. Allt som ger mig lust att läsa och läsa och läsa, ger mig lust att skriva något som någon annan ska vilja läsa och läsa och läsa.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig? Jag arbetar hemma, men har börjat fundera på att hyra ett kontor. Jag sitter med min laptop i soffan eller på altanen eller i mitt sovrum, och hittar på saker! När jag skriver ny text brukar jag ha ett ”beting” att jag ska skriva tusen ord om dagen (det är ungefär som tre boksidor). Det kan ibland gå på en timme, och ibland ta hela dagen.

Förutom att skriva ny text måste jag redigera väldigt mycket, det vill säga ändra i texten som jag skrivit. Det jag gör mest är faktiskt att ta bort text, eftersom jag tjatar ganska mycket när jag skriver, och ibland märker jag det inte förrän jag läser igenom.

Förutom att skriva böcker brukar jag svara på mejl, skicka räkningar och sånt. Och vissa dagar är jag inte alls hemma och skriver böcker, utan jag besöker skolklasser och gör skrivövningar eller berättar om mitt skrivande.

Var får du dina idéer ifrån? Allt som jag är med om och hör eller ser eller läser blandas inne i huvudet, och ploppar ibland ut som en helt egen idé. Någon enstaka gång kan jag spåra varifrån idén kommer, men inte alltid. De flesta idéer kommer faktiskt medan jag sitter och skriver, och då kan det hända att de kommer från absolut ingenstans – grejen med fantasi är ju att man kan föreställa sig saker som inte ens finns i verkligheten, och jag kan inte säga exakt hur det går till. Ungefär som när man drömmer!

Var får du din inspiration ifrån? Inspiration får jag faktiskt också mest från själva skrivandet. Den där känslan när orden plötsligt flyter och jag inte kan sluta knattra på tangenterna och det känns som om alltihop blir jättebra, det är nog det jag skulle kalla inspiration. (Och nej, oftast är det inte så. Oftast kommer det några bra meningar och sen några dåliga. Och sen kanske några bra igen, och sen kollar jag mejlen och sen går jag och gör en kopp te, och sen kommer det några dåliga meningar. Och så vidare …)

Vilka teman brukar du skriva om?Jag gillar att skriva om känslor och relationer. Ofta handlar det om hemska känslor och jobbiga situationer. Något som kommer tillbaka i många av mina texter är status och sociala hierarkier – att många grupper har en maktordning där några befinner sig i toppen och bestämmer, och några befinner sig längre ner och har mindre att säga till om. Varför blir det så? Vem har sagt att de som bestämmer ska få bestämma? Varför går de andra med på att de är mindre värda fast de inte är det?

Vad är budskapet i dina böcker? Det finns inget förutbestämt budskap i mina böcker. Jag tänker aldrig ”det här måste jag berätta för världen” utan helt enkelt ”det här vore kul att skriva om”. Jag hoppas att den som läser mina böcker tänker och känner saker de inte skulle ha tänkt och känt annars, men jag tror att texten inte blir bra om jag försöker bestämma exakt vad de ska tänka och känna. (Själv känner jag mig mest irriterad om en författare väldigt tydligt försöker lära mig något.) Men samtidigt är det ju jag som skrivit böckerna, så mina värderingar kommer förstås fram i texten. Till exempel kanske man kan märka att jag är feminist?

Ska någon av dina böcker bli film? Det vore jättekul om det hände, men det behövs att ett filmbolag vill göra filmen! Jag är tyvärr inte filmproducent själv, och att göra film är superdyrt (man måste betala lön till skådisarna, ha en massa dyra kameror och sånt), så jag har inte råd att göra någon film själv, och inte är jag bra på det heller. Jag håller mig till att skriva!

Handlar dina böcker om dig själv? Nej, (nästan) allt i böckerna är påhittat. Men texterna kommer ju från mitt huvud, så man kan säkert känna igen vissa grejer om man känner mig. Detaljer från verkligheten som har halkat med, men som har fått en ny form i boken. Till exempel äter folk alltid en himla massa i mina böcker, eller diskuterar mat eller tänker på mat. Det är förstås för att jag själv gillar att äta.

Kommer det någon del fem på efter katastrofen-serien? Nej, förmodligen inte. Nu vill jag skriva andra saker!

 

 

47 thoughts on “Fakta om mig

 1. Hej!
  Jag håller på att skriva en bokanalys om din bok”en sekund i taget”
  och just nu skriver jag ett författarporträtt. Jag har en fråga till dig!
  varför blev du författare?
  och är det något speciellt tema som du ofta skriver om?

 2. Jag håller på med att skriva ett skolarbete om ”en sekund i taget” Jag undrar i vilken stad du bor i? Och har du något extra om en sekund i taget?

  • Det beror på hur man definierar heltid och författare.
   Jag jobbar till exempel även lite grann med översättning (lite släkt med författandet, men inte samma), och ganska ofta gör jag författarbesök i skolor. De dagarna jag besöker skolor pratar jag ju med skolelever i stället för att skriva böcker, men det hör ändå till författarjobbet.

 3. Hej! Vi ska skriv ett arbete om dig i skolan. Vi skulle gärna vilja veta vilken linje du gick på i gymnasiet. Tacksam för svar! Med vänlig hälsning, Anna, Sara och Alexander!

 4. Hej Sofia,
  Finns det något vardagsföremål du genast förknippar med boken En sekund i taget eller över huvudtaget hela bok serien. Jag har lästa alla böckerna och älskar dem.

  • Det är inte ett föremål precis, men jag kommer att tänka på eld. Hedvigs alla bekymmer med att få eld i vedspisen och få tag i ved och så.

 5. Hej sofia. Jeg skriver en norsk oppgave om deg. Elsker bøkene dine om feberen! Lurte på om denne infoen enså stemte? Skal fremføre uke 11.

 6. Jag gilade boken om dom 2 tjejorna som va tjära ja vill åsså va kär i sigrid annars säger jag til min fröken.

 7. Hej Sofia!
  Jag ska göra ett författarporträtt om dig på svenskan, så jag tänkte ställa två frågor till dig.
  Jag tänkte fråga vad den största ”skandalen” eller händelsen som har hänt i ditt liv är, den som har påverkat dig mest och satt flest spår i den du är idag?
  Och jag tänkte också fråga om du vill ha en familj, en man, barn, eller om du vill leva ensam ?
  Jag tycker om dina böcker jättemycket och tycker du är jätteduktig!

  Skulle vara jätte tacksam för svar för skulle tycka det var väldigt intressant att veta detta.

  • Hej!

   Nu kommer svaren kanske lite sent (ifall din skoluppgift redan är inlämnad!), men ändå:
   Hm, det har nog inte hänt några större skandaler i mitt liv. Jag har såklart påverkats av allt som hänt mig, men det har varit mer som en pytteliten påverkan varje dag, så att säga :)
   En av de saker som påverkat mitt liv mest de senaste åren är att jag flyttade in i ett kollektiv för fyra år sen, när jag och fyra kompisar köpte ett hus tillsammans. Nu har vi hunnit bli några fler (åtta stycken!)
   Och det är också svaret på vilka som är min familj: mina kompisar i kollektivet!

 8. Hej Sofia! Vi älskar dina böcker om apokalypsen! När kommer nästa ut? Mvh några som tänker högläsa den i ett kollektiv i Malmö

 9. Har du vunnit några priser? I sådana fall vilka?
  Har läst din bok ”Det händer nu”, en jätte bra skildring av vardagliga och icke vardagliga händelser!

  • Har varit föreslagen till flera fina priser (Augustpriset två gånger, och Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur en gång) men jag vann tyvärr inte!)

 10. Vi skriver ett författarporträtt om dig och vi vill gärna veta mer om din utbildning. Var utbildade du dig mer ? Hur fick du tag i bokförlag ? Behöver man någon speciell utbildning för att bli författare ?

  // Tuva, Felix, Sebastian och Johanna

  • Man måste inte gå en särskild utbildning för att bli författare (det är inte som för till exempel läkare, som måste gå läkarutbildningen för att få arbeta som läkare).
   Den bästa utbildningen är att läsa och skriva mycket, och det finns också massor av kurser (skrivsommarläger, skrivlinjer på folkhögskolor och även universitetsutbildningar). Jag har bland annat gått en ettårig skrivarkurs på Stockholms folkhögskola (som jag tror heter Sundbybergs folkhögskola nu för tiden.)
   Bokförlag finns det massor av, man kan googla fram deras adresser och skicka dem sina texter, men det kan vara bra att kolla i förväg om de brukar ge ut sånt som liknar det man själv skriver, så att det finns chans att de fattar grejen :-)

 11. Hej, jag heter irma och är en 13 årig tjej som gillar böcker.
  jag har läst snöstormen, 1 sekund i taget, och 2 till och har säkert läst alla de 4 två gånger. det skulle varit jättekul om du svarade för du är typ min idol. och älskar dig som författare. jag har knackat på din dörr engång men ingen öppnade. jag skulle vilja möta dig det e min största dröm! jag tycker du är bäst! lägg till mig på snap nihahiga
  eller så kan du kolla min youtube kanal den heter Dakiler21 eller min hemsida
  http://www.allahuakbar.com/sofianordinärminbästis

 12. Jag har läst en sekund i taget, spring så fort du kan och som om jag vore fantastisk. Jag älskar alla böckerna och undrar ifall du kommer skriva någon fortsättning på ”som om jag vore fantastisk”.

  • Jag vet faktiskt inte säkert om det blir någon del fyra. Jag har skrivit ett förslag på del fyra, men känner mig inte helt nöjd med resultatet. Så jag ska fundera lite mer :)

 13. Hej Sofia!
  Vi har ett författar projekt i skolan och jag skriver om dig. Jag tycker du är bästa författaren någonsin. Hur gammal var du när du skrev din första bok?

 14. Hej Sofia!
  Jag läser din bok ”En sekund i taget” just nu som skolprojekt, och jag undrar hur du tänkte när du skrev boken, om du tog delar från ditt eget liv och använde, eller om du bara kom på saker? Har du några kopplingar mellan dig/ditt liv och boken?

  • Hej David!
   ”En sekund i taget” kommer från min fantasi. Den handlar inte om mig eller mina kompisar, men även när man fantiserar ihop saker kan det förstås halka med små bitar av verkligheten, utan att man ens tänker på det. Jag tycker att det är svårt att säga exakt varifrån olika idéer kommer, men visst dyker det upp platser som liknar platser jag har varit på, eller personer som har liknande egenskaper som jag själv eller någon jag träffat. Men det är oftast inget jag tänker på eller planerar, eller kanske ens kan se i efterhand. Lite otydligt svar tyvärr, men jag kan inte ge något tydligare :)

  • Hej hej! Det här med olika genrer är inget jag funderar på när jag skriver. Kanske för att jag aldrig har skrivit i någon riktigt speciell genre, utan helt enkelt alltid skrivit ”romaner”? Om jag skrev till exempel sci-fi full med massor av tekniskt avancerade rymdskepp eller så, så skulle jag kanske fundera mer på hur man brukar skriva sci-fi.

 15. Vi jobbar på ett projeckt i skolan om dig och vi läser just nu din bok ”en sekund i taget”
  Jag går på Alpha nyköping. Kan inte vänta på att träffa dig och angående projected så kom frågan ”vilket datum och år var sofia nordin född”
  Och jag hittar ingen information om datumet så om du skulle kunna svara så skulle det vara perfect!

 16. Hej! €=

  Din sida hjälper min klass valdigt mycket för vi gör en författarstudie om dig.
  Den ger oss väldigt många svar

 17. Hej Sofia!
  I skolan gör vi presentationer för att öva oss på att prata. Man fick välja en favoritbok eller en favoritfilm. Då valde jag att jobba med ”Natthimmel” Eftersom jag tycker att den är så bra. Man förstår verkligen hur Tilda känner. Jag har förstått att du gillar att skriva om sociala hierarkier, normer och ensamhet, men varför?
  Är tacksam för svar/Tekla

  • Hej Tekla! Jag skriver om sånt som jag själv tycker är intressant och spännande. Ibland är det samma saker som jag tycker är läskiga och jobbiga – jag tror att jag undersöker dem och försöker förstå dem genom att skriva om dem. Och det där med ensamhet och normer och att passa in har alltid varit svårbegripligt och läskigt för mig. I skolan hade jag nästan inga vänner (och tyckte dessutom att de andra var tråkiga och konstiga också, men det var ändå ledsamt att vara utanför). Det har fått mig att fundera mycket på hur det funkar egentligen, mellan människor. Vem bestämmer och varför? Varför får några vara med och några vara utanför? Tycker folk verkligen nästan likadant, eller låtsas de bara, för att folk ska tycka om dem? Sånt tänker jag ofta på, och det kommer fram i böckerna också.

 18. hallojsan! jag skriver ett författar portträt om dig och denna sida har hjälpt rejält!
  TACKAR SÅ HÄMSKT MYKET ;D

 19. Det här hjälpte mig extremt mycket! Jag skriver en uppsats om dig och dina böcker för att jag tycker att de är så otroligt bra!

  :)

  • Vad bra! (Verkar hjälpa mig också, för mängden mejl med faktafrågor har minskat sen jag la upp den här sidan :-D ) Och vad kul att du gillar böckerna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*