Spring så fort du kan (2014)

 

Handling: (Spoilervarning för dig som inte läst ”En sekund i taget”!)

”Spring så fort du kan” är en fristående fortsättning på ”En sekund i taget”. Men den här gången är det Ante som berättar – killen som Hedvig och Ella hittar i slutet på ”En sekund i taget”.

Ante flydde ut i skogen när febern kom, och där har han hållit sig undan sen dess. Han har brottats med hungern och ensamheten och skammen över att ha lämnat sin mamma på hennes dödsbädd, men han vill hålla sig undan tills han är säker på att slippa bli smittad. När Hedvig och Ella plötsligt står framför honom förändras allt. Han har varit så ensam att han helt glömmer bort sitt beslut att genast fly igen om någon människa skulle dyka upp. Sällskap känns till och med viktigare än att hålla sig undan sjukdomen.

Ante följer med Hedvig och Ella till gården där de bor. Där finns mat och värme och sällskap. Men hur gör man för att hålla sams och lösa alla problem? Och hur vet man om man är kär eller bara glad över att äntligen få sällskap? Är det knäppt att tänka på sex när alla människor har dött? Och hur ska framtiden se ut? De är redan tre, så nog borde det finnas fler överlevare …?

Här kan du läsa ett smakprov!

33 thoughts on “Spring så fort du kan (2014)

 1. Hej Sofia!
  Jag undrar bara en grej, i del 3, kommer den bara stt handla om Ella eller kommer man också få veta va fail händer på gården? Jag har läst både del 1,2 och båda är fantastiska!

 2. Jag har precis läst ut ”som om jag vore fantastisk”, snälla säg att det kommer ännu en bok, och en till, och en till, och en till! Åtminstone en till… Jag älskar böckerna!

 3. Hej!

  Jag har läst båda dina böcker ‘En sekund i taget’ och ‘spring så fort du kan’ och jag är väldigt spänd för den tredje boken!

  Men! Jag undrar om den 3:e kommer vara den sista? :(
  Hur många tror du att du kommer skriva i framtiden?
  Tack i förhand!

  • hej Sofia! (Bra namn!) Jag håller på med en del fyra, men jag vet inte ännu om den blir bra, eller om det i så fall blir den sista. Jag är inte så bra på att planera i förväg :)

 4. Hejsan! Jag tycker verkligen om ”Spring så fort du kan” och ”En sekund i taget” och jag hörde att trean skulle komma ut i Januari och att du hade börjat fundera på fyran.
  En fråga jag har är vem är huvudpersonen i fyran?
  Mvh Evelina (värst vad artig jag blev på slutet)

 5. Hejsan! Har läst ”En sekund i taget” och tyckte att den verkligen var spännande. Du skriver väldigt bra och är påhittig :)
  Jag själv vill faktiskt bli en författare själv och undrar några saker:
  1. Hur kommer du på idearna till en bok?
  2. Har du några tips på hur man startar en bra konversation mellan två människor?
  3. Har du några andra bra tips när man skriver?
  Tack i förhand! :D

  • Hej! Vad roligt att du gillar att skriva :-)
   För att försöka svara på dina frågor:
   1. Jag brukar ha ganska otydliga idéer när jag börjar skriva. Inte för att det är dåligt att ha en plan förstås, men jag tycker att det är svårt att planera i förväg. Jag får många fler idéer om jag sätter i gång och skriver. Då föder den ena idén nästa och så vidare. Så jag tycker att ett bra tips är att inte vara så rädd för att bara sätta i gång och se om tankarna börjar komma av sig själva. Blir det inte bra får man testa nästa idé!
   2. Menar du i verkligheten eller i en text? Antar att du menar i text! Man får nog helt enkelt försöka leva sig in i personerna och vad man tror att de skulle säga. Sen kan det vara svårt att få det att låta naturligt, för egentligen låter ju skrivet prat inte som pratat prat, så man får helt enkelt försöka hitta något som ligger så nära verkligheten som möjligt, men som ändå går att skriva ner, om du förstår vad jag menar. (I verkligheten pratar man ju till exempel ofta i munnen på varandra, och det är svårt att få med i text.)
   3. Att bara skriva! Strunta i rösten i huvudet som säger att det inte duger eller inte är en tillräckligt originell idé, eller att det är alldeles FÖR knäppt. Bara skriv ändå. Lyssnar man på den kritiska rösten kommer det nämligen ingenting, och då finns det ju ingen chans alls att det blir bra. Alla knep som funkar är tillåtna: härma någon annans stil, sno idéer, hitta musik som funkar att skriva till. Jag tycker en timer är bra, och att skriva på tid. Till exempel 20 minuter, under vilka man inte får sudda något eller sluta skriva.

 6. Hej Sofia!
  Jobbar i bokhandeln och har precis läst klart ”Spring så fort du kan” och är självklart intresserad av när nästa bok i serien är planerad att komma.

  Vill ju självklart veta vad som händer.

  Vill också passa på att tacka för en bra, spännande och välskriven bok.

  M v h

  Erik

  • tack! Japp, det finns redan en del 2, ”Spring så fort du kan”, och del 3 kommer i början av 2015. Den kommer att heta ”Som om jag vore fantastisk”.

 7. Hej!

  Vi har del ett och del två här på skolbiblioteket, de är vällästa och nu kommer frågan om det blir en tredje bok om Hedvig och Ante, Malte, Nora och Ella?
  kommer Ella och Nora att ta sig till Umeå? Och hur går det med gården?

  Jag har läst dem själv också och måste säga att de är väldigt bra!

  • Tack! vad härligt att du gillar dem :-) Och visst kommer det en tredje del, i början av 2015. Den kommer att heta ”Som om jag vore fantastisk”, och i den är det Ella som är huvudperson. Hon och Nora ger sig av mot Umeå, men vad som händer sen får man själv läsa sig till …

 8. Hejsan Sofia!

  Jag går i 8:an och vi har haft i uppgift att läsa en bok av en svensk nutida författare och jag valde dig som författare och har läst din bok ”Spring så fort du kan”. Vi ska nu göra en muntlig redovisning om författaren och jag skulle uppskatta om du kunde berätta lite om din karriär som författare och lite om din uppväxt. Det skulle också vara bra om du hade någon rolig fakta om dig eller kanske om någon av dina böcker som jag skulle kunna få ta del av?

  Skulle verkligen uppskatta ett svar! /Julia :)

  • Hej! Inser att jag missat att svara, och nu antar jag att ni haft redovisningen för länge sen. Hoppas det löste sig ändå!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*