Natthimmel (2009)

Natthimmel är min femte bok, och kom ut 2009. Den blev nominerad till Augustpriset i barn- och ungdomskategorin 2009.

Här kan du köpa boken på pocket eller som e-bok.

Handling: Berättare i denna bok är Tilda, 14 år. Hennes bästa vän Adina har just flyttat, och lämnat henne med en stor saknad och tomhet. Men så träffar hon Jesper, som just börjat i klassen.

Jesper håller på med lajv, och Tilda känner sig lockad att prova hon också. Men det finns så mycket som står i vägen – mest av allt Tildas egen osäkerhet. Tilda vill så gärna passa in, följa alla de oskrivna sociala reglerna så att folk ska gilla henne. De coola i klassen verkar tycka att lajv är töntigt, och dessutom vet Tilda inte hur hon ska förklara för sin familj, som är rädd för det mesta som är nytt, och som knappt pratar med varandra.

Genom sin vänskap med Jesper blir Tilda säkrare på sig själv, hittar nya delar av sin personlighet, och vågar så småningom stå upp mot både sin familj och dem som kallar henne en tönt för att hon börjat med lajv.

Bakgrund: Jag ville gärna skriva någonting om lajv, eftersom jag själv länge hållit på med lajv, ända sen 1994. Det är alltså en miljö jag känner till väl, och jag tänkte att det borde gå att föra över några av alla de pedagogiska och sociala kvaliteter som lajv har till en bok. Dessutom ville jag skriva något där lajvare är normala. Jag tyckte nämligen att så fort lajvare dök upp i fiktionen så visade det sig att de blev galna av att spela sina roller, eller någonting lika dumt. När jag började skriva om mina “normala” lajvare insåg jag dock snart att det var ganska tråkigt att bara skriva om det helt normala och snälla och trevliga. Det var så boken kom att handla om en hel massa andra saker än lajv – vänskap, normer, sociala regler, osäkerhet, en familj som inte riktigt fungerar, en lillasyster som har problem i skolan, saknad, könsroller …

11 thoughts on “Natthimmel (2009)

  • Hej David! Det kan du läsa om här på sidan, eller om du googlar lite! (Det låter som om du har fått i uppgift i skolan att läsa boken och skriva om den, så det är nog meningen att du ska fixa det på egen hand ;-) 9

   • Jag vet faktiskt inte. Bilden kommer från en bildbyrå (företag som säljer foton). Jag har själv undrat vem det kan vara, för hon har ett så personligt utseende. Tänk om jag skulle träffa henne någon dag och känna igen henne, fast kanske tio eller tjugo år äldre!

 1. Hej! Jo jag undrar om det finns någon uppföljare till ”Natthimmel”. Jag tycker att den är mycket bra och vill gärna läsa en fortsättning ,om det finns

  • Fint att du tycker om den. Det finns ingen uppföljare, för jag tycker att historien är färdig! Den delen av historien som jag ville skriva i alla fall.Klart att vi kan föreställa oss att huvudpersonerna fortsätter med sina liv, åker på fler lajv, blir osams, hittar någon att bli kär i … Man får fundera ut själv vad man tror händer sen, helt enkelt.

 2. Hei! Tusen takk for en veldig fin bok! Den beskriver laiv på en veldig god veldig levende måte. Boka tar også opp andre viktige temaer og som lærer på en norsk ungdomsskole, vil jeg gjerne at elevene mine skal lese den. Finnes den på norsk? Hilsen Marit, norsk laiver og lærer.

  • Tack! Tyvärr finns den inte på norska. Men om du skulle vilja göra en pedagogisk poäng av att låta dem läsa på svenska kan jag skicka en låda mot fraktkostnaden. (Jag gissar dock att det är ett knep för att bli hatad för all framtid om man tvingar sina elever att läsa en ganska långsam bok på svenska ;-) Men det är bara att säga till om jag ska skicka en låda!)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*