Förlåt Elina (2005)

Förlåt Elina är min fjärde bok, och kom ut 2005.

Här kan du köpa boken!

Handling: Evelina är elva år och bästa vän med Elina. Eller i alla fall är Elina hennes bästa vän, hon är inte lika säker på att hon är Elinas bästa vän. Elina tillhör nämligen båda världarna: både de coolas värld och Evelinas värld. Evelina är definitivt inte en av de coola. I skolan är hon alltid utanför, och hon har inte en enda vän förutom Elina.

Det är alltid Evelina som väntar på att Elina ska ringa, alltid Evelina som drar sig undan när de kommer till skolgården tillsammans, så att Elina inte ska bli behöva bli sedd tillsammans med henne. Inte så att Elina säger åt henne att hon borde – det bara blir så. I alla fall tills Evelina börjar umgås med Cecilia. Cecilia som är ännu töntigare, ännu mer mobbad än hon. Plötsligt har Evelina själv någon se ner på, plötsligt har hon chansen att tacka nej till Elina.

Bakgrund: ”Förlåt Elina” är lite speciell på så sätt att den från början var tänkt som en vuxenbok, men sen kom ut som ungdomsbok. Egentligen är den också skriven före min första, andra och tredje bok, trots att den blev utgiven efter dem.

“Förlåt Elina” är också själva anledningen till att jag över huvud taget började skriva ungdomsböcker. Jag gick nämligen och lämnade in mitt manus i receptionen på ett stort förlag i Stockholm, för att spara in på portot. Jag tänkte inte på att poängtera att det var en vuxenbok jag kom med, trots att den handlade om elvaåringar. Alltså hamnade den på förlagets barn- och ungdomsboksavdelning – någon bläddrade väl i det och konstaterade att det var där det borde hamna – det var ju fullt av skolgårdar, klassrum och barn.

Efter bara några veckor ringde de till mig från barn- och ungdomsboksavdelningen på förlaget. I vanliga fall får man vänta otroligt länge på svar, ibland upp till ett år, och sen får man ändå bara ett brev där det står “nej tack”, så att få ett telefonsamtal, och det efter bara några veckor, var stort! Förläggaren som ringde mig var väldigt positiv till min text, men konstaterade att “Det är väl ingen ungdomsbok?”

Nej, det höll jag ju med om att det inte var, men förläggaren trodde att manuset förmodligen skulle gå att arbet om till en bra ungdomsbok, och hon var så entusiastisk inför idén att hon gjorde mig sugen på att testa.

Innan dess hade jag alltid tänkt mig att det var vuxenböcker jag skulle skriva. Att skriva för ungdomar verkade svårt – det krävde en massa av det jag inte tyckte att jag var så bra på: action, tempo, en spännande story. Men den här förläggarens entusiasm fick mig alltså att våga testa, och det var därför min första bok, “Äventyrsveckan”, så småningom kom till. Jag skickade även in en omarbetad version av “Förlåt Elina” till samma manustävling som jag skickat “Äventyrsveckan” till, men vid det laget var den ännu inte helt färdig. Det krävdes lite fler ändringar innan den kunde fungera som ungdomsbok, och därför dröjde det ytterligare några år innan den blev publicerad.

8 thoughts on “Förlåt Elina (2005)

  • Jag tänker att den blonda är Elina och den mörkhåriga är Evelina. Jag har inte frågat tjejen som gjorde omslaget, men jag tycker att den tolkningen passar så bra på hur de är som personer. Evelina är mer sluten och inuti sig själv, medan Elina nyfiket tittar ut i världen.

 1. Hej! Jag läste ”Förlåt Elina” för typ ett år sen, och det är en sak jag ahr undrat över: Varför säger inte Evelina emot när folk mobbar Cecilia? Hon vet ju själv hur det känns. Varför bryr hon sig inte? Förresten är det inget fel med att ha CP som initialer, man blir inte sämre för det. En i min klass heter Clara Persson och hon är typ det populäraste i klassen.

  • Det finns såklart inget sant eller falskt svar på varför personerna i boken gör som de gör, utan jag blir glad när de som läser börjar tänka och fundera, precis som du gjort! Jag tror att Evelina är för feg för att säga ifrån när Cecilia blir mobbad. Hon vill ju inte råka ut för någonting liknande själv, vilket säkert skulle kunna hända om ho sa ifrån till mobbarna. Hon tycker nog också att det är skönt med någon som är ännu mer mobbad än hon själv, så kanske hon själv slipper. Hon skulle såklart inte säga högt att det är skönt att någon annan blir mobbad, men människor har ganska ofta elaka känslor som de inte skulle berätta högt om.
   Och såklart kan man ha vilka initialer som helst utan att det betyder något särskilt. Jag tänker att det är alla andra känslor i boken som påverkar. Cecilia skäms redan för nästan allt som hon är, eftersom alla talar om för henne att hon är dålig hela tiden. Då kan man bli så ledsen och känna sig så värdelös att man till och med skäms för vilka initialer man har!

 2. Hej Sofia!vi har en fråga till dig!varför heter boken ”förlåt Elina” när inte Evelina har gjort något.vi tycker att det är Elina som har varit taskig mot Evelina!?

  • Jag tänker att Evelina själv har dåligt samvete för att hon lite grann vill hämnas på Elina, och för att hon liksom ”gör slut” med henne som bästis. Och så vill jag förstås att de som läser ska fundera precis som ni har gjort!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*