En sekund i taget (2013)

Handling: Hedvig är 13 år, och en febersjukdom har dödat hela hennes familj. I jakten på mat, vatten och tak över huvudet ger hon sig av hemifrån. Dagarna är fulla av praktiska problem: hur mjölkar man en ko? Hur tänder man eld i en vedspis? Det är inte sånt man får lära sig i skolan, precis.

Men värst är ändå ensamheten och sorgen efter familjen. Hedvig stöter inte på en enda levande människa. Är hon ensam kvar? Kommer hon någonsin mer att få en vän? Kommer hon att hitta någon att bli kär i? Kommer hon ens att prata med någon eller röra vid någon i hela sitt liv?

Så småningom träffar hon Ella, en tjej i samma ålder. Men allt blir inte enkelt och lyckligt för det. För hur gör man om man inte riktigt passar ihop, men liksom måste vara kompisar? För det måste man väl, om man kanske är de enda två som har överlevt en stor katastrof?

Bakgrund: Faktum är att arbetet med En sekund i taget började med att flera av mina kompisar hade varit på ett efter katastrofen-lajv, och jag var avundsjuk på hur roligt de verkade ha haft. Jag bestämde mig för att skriva en ungdomsbok i efter katastrofen-miljö i stället, eftersom det ju var för sent att få vara med på lajvet som jag redan hade missat.

När jag började skriva tänkte jag också mycket på ensamhet. Det gör jag ofta, men det här var speciellt: hur skulle det kännas att inte veta om det finns en enda människa utom man själv i hela världen? Det går knappt att föreställa sig.

Jag hade nyligen sett tv-serien Alone in the wild. Det är en dokumentärserie där extremfotografen Ed Wardle filmar sig själv när han överlever ensam ute i naturen. I början är han otroligt peppad, och pratar om hur han ska fiska och fånga kaniner och ha det äventyrligt i vildmarken. Men i avsnitt tre sitter han bara och gråter för att han är så ensam. Det berörde mig väldigt starkt, och fick mig att tänka på vad som verkligen är viktigt här i livet. Spelar det ens någon roll om man håller sig mätt och varm, om det inte finns några andra människor?

Ed klarade sig i 50 dagar, av de planerade tre månaderna, innan han bad att få komma hem. Men hur är det om man inte kan be att få bli räddad? Om ensamheten är det enda man har, dag efter dag?

Hedvig i ”En sekund i taget” är förmodligen starkare än de flesta skulle vara. Kanske orealistiskt stark – de flesta 13-åringar skulle nog helt enkelt ge upp. De flesta vuxna också, för den delen. Men jag var ju tvungen att låta henne orka leva om det över huvud taget skulle bli någon bok …

Recension på Bokhora

Recension i Svenska Dagbladet 

Lyssna på första kapitlet eller läs det, som pdf.

Här kan du beställa boken!

 

62 thoughts on “En sekund i taget (2013)

 1. Ett tänkbart sätt att få ihop det med sjukdomen: det är variationer i solfläckarnas aktivitet som utlöser den hos de som bär på viruset. Det finns hypoteser om att sådana påverkar mänsklig biologi och sjuklighet på olika sätt. Smittan kan ha spridits i flera år i vår globaliserade värld, så att den ligger latent hos hela mänskligheten. När den sedan utlöses klarar sig bara de som har en viss genvariant i kombination med ungdomligt immunförsvar.

 2. Hej Sofia! Igår kväll läste jag ut ”Om du såg mig nu”, och har såklart läst ut de andra tre böckerna i serien också, men det var ett tag sen haha :) . Men jag undrar bara om det kommer någon fortsättning på den senaste delen? Den slutade ju med så många frågetecken!!

  Älskar hela serien förresten, keep up the good work!

  • Hej Johanna! nej, nu blir det inga fler delar, jag känner mig klar med serien :) Läsaren får själv fundera och fantisera kring vad hen tror händer sen!

 3. Hej! Jag heter Elin. Jag skriver en bokanalys i skolan om ”en sekund i taget” jag undrar hur Hedvig ser ut då jag tycker det är svårt att hitta något om det. :)

  • Hej! Det stämmer att det är svårt att hitta särskilt noggranna beskrivningar av Hedvigs utseende; det beror på att jag knappt har skrivit något om det. Läsaren får helt enkelt fantisera själv!

 4. Hej Sofia! Jag har precis läst boken, mycket bra bok. Längtar tills jag kan börja läsa nästa. Hursomhelst måste veta vilken sida det var Hedvig hade blvit magrare och kollade sig i spegeln det är ett mycket viktigt skolprojekt! och ja jag är väldigt lat när det gäller hitta sidan!

  • Det finns inte särskilt mycket beskrivet om Hedvigs utseende, så läsaren får helt enkelt fantisera själv :)

 5. hej jag heter william och jag tyckte att boken var jätte-bra! jag är jätte intresserad av vad du tycker så skulle du snälla kunna skriva ner en händelse som du reagerar på – tycker är spännande, rolig, märklig, sorglig etc. Motivera varför du reagerar på händelsen.

  • Hej! Det här låter som en fråga från en skoluppgift, och i så fall tror jag att din lärare har tänkt att du ska svara på den själv.

  • Kul! Då kanske du också gillar de andra delarna i serien!
   Del 2 heter ”Spring så fort du kan”, del 3 ”Som om jag vore fantastisk” och del 4 ”Om du såg mig nu”.

 6. Morjens!
  Jag heter Nathan, jag är 22 årig fransman och jag läste ”En sekund i taget” när jag studerade svenska på universitetet i Åbo. Jag vill bara att du vet att du har åtminstone en fransk läsare i Frankrike ;) .
  Jag kommer snart att köpa fortsättningen som e-bok och läsa den uppmärksamt och nog med glädje :D .
  Tack

 7. Hej! mitt namn är Lucas och jag har några frågor (håller på att skriva en bokrecension)

  1. Vad har denna boken för genrer?

  2. Vart utspelar sig boken?

  3. när kommer nästa bok (och vad kommer den heta)?

  Hade blivit väldigt glad om du hade svarat :)

  • Hej Lucas! Jag undrar om det här kanske är frågor som hör till en skoluppgift? (Det låter lite som såna frågor, i alla fall de två första, och i så fall är nog tanken att du ska tänka ut svaret själv!)
   Svaret på den tredje frågan är hur som helst att del fyra heter ”om du såg mig nu” och kommer ut precis nu i dagarna :-)

  • Hej jag har läst boken två gånger nu och fattar fortfarande inte budskapet skulle jag kunna få hjälp med att fatta det för det skulle nog hjälpa mig att förstå boken mer

  • Hej! Jag hoppas att de som läser mina böcker tänker och känner saker som de inte skulle ha tänkt och känt annars, däremot vill jag inte försöka bestämma vad de ska tänka och känna, så jag har inte medvetet försökt lägga in något särskilt budskap, utan helt enkelt skrivit om saker jag själv tycker är spännande och intressanta.

 8. Denna bok är så bra! jag fastnade helt och hållet när jag skulle läsa denna bok i skolan. Det är en mycket spännande bok där man aldrig vet vad som händetr! jag älskar den! det är som fantasyserie för mej:))) Im love in it!!!!!!!

  • Jag tycker att detta är som en fantasyserie blandat med deckare. Jag blir så glad av att läsa denna bok. fattar inte hur hon klarar av att vara själv? skulle fått panik. älskar dig du gör mina favorit böcker! PS en fråga vad vill du få fram för speciellt budskap när du skrev boken?

  • Tack!
   Jag brukar inte skriva med något särskilt budskap i tankarna, utan skriver helt enkelt om sånt jag tycker är kul att skriva om! Jag tycker att det ofta blir lite fånigt när man försöker lära läsaren att tänka på ett visst sätt!

 9. Har din bakgrund inspirerat dig att skriva böcker. Har du en händelse i ditt liv som ger dig tankar till att skriva. Handlar dina böcker om ditt liv/ bakgrund? Har läst halva boken och det är en fråga som jag ställer mig ofta.

  • När jag var liten läste mina föräldrar mycket för mig, och det har inspirerat mig att själv läsa och skriva när jag lärde mig det. Men jag skriver inte om mitt eget liv, om det är så du menar? (Nästan) ingenting i böckerna har hänt på riktigt. Men om man känner mig kan man såklart känna igen detaljer, eftersom texten trots allt kommer från mitt huvud. Till exempel fanns det en gård som liknar den Hedvig kommer till, i närheten av platsen jag växte upp på.

 10. Hej Sofia,

  Jag har läst din bok och jag ville bara säga till dig att den var otroligt bra. För mig som inte läser så mycket böcker var den här en bok som verkligen passar mig. Jag fastnade verkligen för boken direkt, super spännande om hur hon överlevde!

 11. Hej Sofia jag går i femman och undrar om en sekund i taget är för läskig för oss för vi vill så järna läsa den den värkar så bra

 12. Jag har lite funderingar av boken det är:

  1. Miljön
  Var utspelar sig berättelsen?

  2.Vilka var karaktären?
  Fanns det karaktärer som var viktigare än alla andra?

  Jag hoppas jag kan få svar på mina frågor!

  • Hej! Alla de här tre frågorna ser ut som om de kommer från en skoluppgift. Förmodligen för att ni läst boken i klassen? Jag tror att din lärare vill veta vad du själv tycker :-)

  • Det har jag tänkt att det är. Fast jag har fuskar lite, och gjort så att alla dör samtidigt.Så funkar egentligen ingen riktig sjukdom, men jag ville skynda mig att sätta huvudpersonen i den jobbiga situationen när alla omkring henne har dött.
   Så här i efterhand inser jag att jag nog borde ha gjort det mer likt en riktig sjukdom, så att läsarna kunde slippa undra!

 13. Hei! Jeg har lest ”En sekund i taget” og ”Spring så fort du kan” på norsk og synes de er superbra! Jeg bare lurer på om du har et budskap du ønsker å fortelle med bøkene dine?
  Gleder meg veldig til den siste(som har kommet ut) kommer ut på norsk, og håper at du fortsetter å skrive for du skriver utrolig bra! :) ))

  • Så fint att du tyckte om böckerna!
   Jag har inte ett uttänkt budskap med böckerna, utan tycker helt enkelt mycket om att skriva, och jag tycker att efter katastrofen-miljön är spännande. Men såklart kommer vissa saker som är viktiga för mig kanske att lysa igenom och märkas ändå i böckerna. Kanske det märks att jag är feminist och att jag tycker att det är spännande med känslor och relationer, till exempel!

  • Det skulle jag inte kalla den för, eftersom den utspelar sig i en verklig värld, även om allting är påhittat. Enda skillnaden är katastrofen, som inträffat i boken, men inte i verkligheten. Det finns inga fantasyvarelser, till exempel.

 14. hej jag tyckte att din bok ar jättebra men det ända som var dåligt var att den sluta de jätte dålig hahahahhahahhahhahhahhahhahahhahahahhha

  • Kul att du gillade boken, men synd att du inte gillade slutet förstås! Om du tyckte att det slutade så att säga mitt i kan du läsa del två (”Spring så fort du kan”) och del tre (”Som om jag vore fantastisk”). I del två är det Ante (killen de träffar i slutet på ”En sekund i taget”) som berättar, och i del tre är det Ella som berättar.

 15. Hej Sofia! Jag ska göra en uppgift på engelska om dig och undrar lite om din barndom, det skulle vara jättesnällt om du skulle kunna skriva lite kort om den. Dina böcker är jättebra helt fast i ”en sekund i taget” och ”spring så fort du kan”.

  • Hej Lia! Vad vill du veta, lite närmare bestämt? Kanske kan du titta lite på vad liknande frågor fått för svar tidigare här på min hemsida, och sen fråga om det du inte hittar svaret på? Jag håller på med en faktasida just nu faktiskt, eftersom jag så ofta får såna här frågor!

 16. Hej!

  Jag och två andra är med i en grupp i svenskan där vi läser din bok och ska nu göra en presentation, vi har ett par frågor som vi vill att du ska svara på.

  Vi undra om vart du får din inspiration i från, för vi har märkt att dem flesta av dina böcker börjar på samma sätt. Personen hade nån i början som dog, flyttade eller försvann och sen hittar nån ny person som huvudpersonen blir vän med.

  • Hej hej!
   Min mesta inspiration kommer faktiskt medan jag sitter och skriver (ja, visst låter det tråkigt?) När man kommit på en kul grej i texten brukar det plötsligt gå lättare att komma på nästa! Jag kommer bara på två av mina hittills tretton böcker som börjar så, så så himla lika är de väl inte? :-D (Eller i och för sig kan man säga att ”Spring så fort du kan” också börjar så, men det är ju för att samma sak har hänt som i ”En sekund i taget”, eftersom de är en serie!)

 17. Hej Sofia! Jag har precis läst ut din bok ”En sekund i taget” och jag tyckte att den var väldigt spännande och jag fastnade redan efter första sidan. Det ända man skulle kunna klaga på är slutet, man vill bara läsa mer och veta var som händer sedan!

  Annars var boken fantastisk! Jag har lite svårt att bestämma gengre, skulle du säga att det är en ungdomsroman eller? (Jag håller på att skriva en recension i skolan).

  • Kul att du gillade den! Och ja, jag skulle nog säga att det är en ungdomsroman, även om många vuxna har gillat den också!

 18. Hej! Jag läste precis ut din bok och måste säga att den var fantastisk! Jag har läst tretton böcker det här året som varit väldigt bra, men din bok slår dom allihop. Efter första kapitlet var jag helt fäst och kunnde inte sluta❤️

 19. Hej!
  Vi har köpt in din bok som klassuppsättning till skolan – en mycket bra bok. Vi har dock ett par elever med lässvårigheter och dyslexi och jag kan inte hitta boken som ljudbok. Vet du om den är inläst, antingen som vanlig ljudbok eller som daisy?

  mvh Kristina

 20. Hej Sofia!
  I skolan håller vi just nu på med att läsa böcker.
  När jag var i skolbiblioteket hittade min kompis din bok och bad mig läsa baksidan och jag blev genast lockad att läsa den.
  Efter en vecka streckläsning varje kväll var jag klar och jag måste säga att den var superbra. Nu har jag skrivit en recension om den och har bara en fråga kvar men den frågan tyckte jag var väldigt svår. Den lydde nämligen:

  Vad är författarens budskap?

  Jag klickade mig direkt in på din sida och tänkte läsa lite recensioner på nätet även men hittade ingenting. Så jag hamnade här och jag skulle bli super tacksam om jag fick ett svar på den frågan av självaste författaren även.

  Måste säga igen att den är superbra!

  Jag går i 8:an

  • Hej! Oftast har jag inte något särskilt budskap som jag vill att alla som läser måste tänka på eller lära sig något om. Jag försöker skriva sånt som får folk att tänka och känna över huvud taget, men jag hoppas faktikt att olika personer tänker och känner olika saker (det vore lite läskigt om alla tänkte och kände samma, tycker jag).
   Men det finns förstås sånt som jag tänkte extra mycket på när jag skrev boken. Till exempel ensamhet, och hur det påverkar människor, och hur lätt det är att tro att man är dålig om de runt omkring påstår det.

 21. Hej!

  Jag har länkat till din sida och skrivit om din bok ”En sekund i taget” i ett inlägg på min blogg. En fantastisk bok som jag planerar att köpa hem i helklassuppsättning till min åk 8 till hösten. Jag har lånat bilden på boken härifrån och lagt på min sida med länk hit. Jag hoppas att det är ok.

  Med vänliga hälsningar Terese Engqvist

  • Hej! Det tror jag borde gå bra. Rättigheterna till bilden är nog visserligen förlagets, men den finns att hämta på deras hemsida, och är ju till för att göra reklam för boken, så att den hamnar på så många ställen som möjligt på nätet borde ju vara precis vad de vill :-) (Och vad fint att du gillar min bok! Om intresse finns arbetar jag såklart också med skolbesök. Mer info om det finns på forfattarcentrum.se/forfattarformedling)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*