Äventyrsveckan (2003)

Äventyrsveckan är min första bok, och kom ut 2003. 2011 trycktes den i en ny upplaga!

Här kan du jämföra priser på boken!

Handling: Amanda är 12 år och går i sexan, och det är hon som är berättare i boken. I skolan är hon utanför, och särskilt Philip är elak mot henne. När klassen åker på äventyrsresa inträffar en olycka under en forsränningstur. Gummibåten som Amanda och Philip sitter i välter, och de dras med strömmen. När de väl kommer upp ur vattnet är de långt bort från de andra. De ger sig in i skogen, där de går vilse, utan mat, i dyblöta kläder, alltmedan regnet vräker ner.

För att klara sig blir Amanda och Philip tvungna att samarbeta med varandra och lita på varandra – något som inte är så lätt när man är van vid att avsky varandra.

Bakgrund: Äventyrsveckan är alltså min första bok. Inte den första jag skrev, men den första som blev utgiven. Jag skrev den till en manustävling för manus till barn- och ungdomsböcker.

Min plan var att skriva något som jag själv skulle ha gillat att läsa när jag var ungefär elva år. På den tiden läste jag nämligen väldigt mycket, mer än jag gjort under någon annan period i mitt liv.

Jag satte mig helt enkelt ner och tänkte efter vad det var jag tyckte var spännande att läsa då, vad det är jag tycker är spännande att läsa nu, och vad jag trodde att jag skulle klara av att skriva. Vissa saker valde jag bort med en gång – som sånt som kräver massor av kunskap eller research. Därför blev det till exempel ingen bok i historisk miljö, trots att jag själv läste och uppskattade många såna böcker när jag var yngre.

I stället bestämde jag att min bok skulle handla om någon som var tvungen att klara sig ute i naturen – sånt har jag nämligen alltid älskat att läsa om. Jag tycker att det är otroligt spännande med berättelser om människor som under olika sorters svåra förhållanden måste försöka skaffa mat och någonstans att sova. Och så ville jag ha med viktiga, starka känslor, sånt som engagerar läsaren, gärna sånt som gör lite ont. Det var så boken också kom att handla om mobbning och utanförskap.

Allt det här gör förmodligen Äventyrsveckan till min mest välplanerade bok någonsin. Att veta att den ska handla om överlevnad och mobbning låter kanske inte så värst välplanerat, men oftast har jag inte ens en så noggrann plan!

Jag skrev klart manuset och skickade in det till tävlingen. Jag fick ett ganska snällt brev tillbaka, om att de gillat boken, men att den inte varit riktigt tillräckligt bra. Sen låg texten i datorn och vilade i kanske ett år, tills jag såg en annons om en annan manustävling, den här gången på Eriksson & Lindgren. Nu hade så lång tid gått att jag kunde se vad som fattades, vad som var dåligt, vad som var bra, och alltså göra manuset helt färdigt!

Den här gången gick det bättre och mitt manus vann tävlingen och boken kom ut 2003.

24 thoughts on “Äventyrsveckan (2003)

 1. Hej Sofia! Jag jobbar som fröken i en klass 5-6. Nu till skolstart blev jag lovad att köpa in en klassuppsättning med böcker som skulle kunna passa att läsa i grupper. Nu på sommarlovet så har jag plöjt många böcker som skulle passa min årskull, och sen hittade jag din ”Äventyrsveckan” -en klockren bok, den hade allt som jag letade efter. Blev så ledsen nu när jag inser att den inte verkar gå att köpa i fysisk form längre? Vet du om det finns på något ställe där jag inte letat eller om den kommer ges ut igen? Mvh Lisela

 2. Jag läste äventyrsveckan när jag var 10 år gammal för 12 år sedan och den kom att bli en av mina favoritböcker. Jag ska köpa ett exemplar till mig själv och ett till min lillebror.

  • Vad fint att du fortfarande kommer ihåg den! (Fast vad gammal jag känner mig nu! Jag tycker ju att det var ganska nyss som jag skrev den :-) )

 3. Underbar bok! Vi hade den som högläsningsbok i klass 5. Det blev många spännande funderingar och samtal. När boken var slut fick eleverna själva skriva fortsättning; hur blev det mellan huvudpersonerna när de kom tillbaka till skolan, faller vi som människor bara in i gamla beteendespår, vågar vi bryta mönster i våra roller. Tack för en mycket bra bok!

  • Tack själv! Det är så spännande att höra när folk har tänkt en massa kring ens text. I några klasser där eleverna har skrivit egna fortsättningar trodde många att Amanda och Phlip till och med skulle bli ihop. De är nog mer optimistiska än jag … Hur var det hos er? Vad hände i fortsättningarna?

 4. Hej jag håller på att läsa den och vi jobbar mycket med den i klassen och verje vecka får vi frågor om boken och jag undrar om det finns en film eller om ni ska göra en film om den…?

  vi går i klass 4a

  • Nej, det verkar inte bli någon film av Äventyrsveckan (men den har blivit radioteater! Inte alls lika häftigt som film, jag vet, men jag tyckte det var spännande :-) ) Jag kan tyvärr inte göra någon film själv, det behövs att någon som förstår sig på film gör det!

   • Hej!
    Vet du om det fortfarande går att lyssna på radioteatern? Verkar inte längre tillgänglig via Sveriges Radio, tyvärr. :(

    • Det vet jag inte, men det var ganska länge sen den gick, så det verkar inte så konstigt om den inte är kvar!

 5. Hej. Jag skulle vilja ha Äventyrsveckan så att jag kunde jobba med den i min klass men den går tyvärr inte att få tag på???

  • Hej! Hm, jag kollar upp med förlaget om den är slutsåld, och hoppas att de i så fall antingen vill trycka en ny upplaga, eller ge mig rättigheterna tillbaka, så att jag kan sälja den som print on demand-bok – den verkar evigt populär bland Sveriges mellanstadielärare :-)

 6. Pingback: Nygammal favorit | Bubblan i bibblan

 7. Jag gillade boken jätte mycket. :) Men jag blev jätte fundersam i slutet vad klassen skulle säga och om dom fortfarande skulle vara vänner och så. Men det är en av dom bästa böckerna jag läst. :)

  • Ja, det är en av de saker jag också undrar över. Jag ville att boken skulle sluta innan man fick veta precis allt om hur det blev sen, för jag vill att den som läser får tänka efter själv. Vad tror du kommer att hända när de kommer tillbaka till skolan?

  • Nästanhuset kan vara svår att få tag på (slut i affärerna). Men jag har några exemplar kvar som man kan köpa av mig om man vill!

 8. Hej Sofia ! Din bok äventyrsveckan var jääääääääääätteeeeeeeebraaaaaaaaa!
  Jag är killen som frågade om du visste varför det hänger limstift i taket ^-^ hihihi..

 9. Hej!
  Vi håller just nu på att läsa din bok äventyrsveckan i klassen. Vi tycker att det ska bli kul att träffa dig på måndag 23/4 i Knivsta.

  Vi tycker att boken är spännande och bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*